MFK's huvudsponsor: LÅNGTORA HUND & JAKT


Jens Lackmann har köpt Långtora Hund och Jakt och ska investera 30 miljoner kronor på anläggningen.

Han satsar 30 miljoner på Långtora

 

Långtora Hund och Jakt står inför stora förändringar. Ny ägare är Jens Lackmann och hans planer är inte blyga:
Om fem år finns en ny hotellbyggnad med 24 rum, mer mark, egen fågeluppfödning och ett brett utbud av jakter - målet är ett unikt center för stående fågelhundar.

 

Jag träffar Jens och Mariana Lackmann närr de är på Långtora för att träna sina Gammel dansk hönsehundar. Det var genom hundträningen som de träffade Amir och fick upp ögonen på anläggningen.


Amir Zand är VD och ansvarig får hundträningen med
Jens Lackmann som ägare och ordförande

- Jag fick tipset av en bekant när jag frågade vem som var bäst på att träna stående fågelhundar. Svaret var Amir, säger Jens.

Amir Zand är kvar på Långtora som VD för anläggningen och ansvarig för hundträningen. Ali Zand ansvarar för jakten och Gun Carmland svarar för boendefrågorna för både tvåbenta och fyrbenta gäster. Alla välkända MFK:are, precis som Jocke Johansson som är instruktör och tränare tillsammans med Amir.

När han köpte Långtora hade Jens Lackmann inte helt klart för sig vad han ville med anläggningen. Det som drev honom var inte minst hans eget intresse för fågeljakten.

-Jag spelade golf tidigare, men jag blev ju bara sämre och sämre. Nu har vi, Mariana och jag, ett intresse som vi kan ägna oss åt tillsammans.

Sedan Jens Lackmann gick in som ägare har hans planer utvecklats. Han pekar mot infarten till Långtoraanläggningen.


Hundintresset ligger bakom Jens och Mariana Lackmans köp av Långtora - tillsammans med visioner för en utveckling av verksamheten. Här på träning med sina Gammel danske hönsehundar.

- Där ska vi uppföra en byggnad på tre våningar och 24 rum med toalett, dusch och ett litet pentry. Den som inte vill äta i restaurangen ska kunna laga mat själv. Det ska vara bekvämt att bo här och träna sina hundar. Vi vill få våra gäster att stanna här lite längre.

När Jens Lackmann berättar om sina visioner för Långtora får jag bilden framför mig av en svensk Country Club med inriktning på stående fågelhundar och fågeljakt.

- Kärnan i verksamheten ska vara den, fågeljakten är den inre cirkeln. Hit ska man kunna komma för att träna på egen hand eller med instruktör. Vi ska erbjuda jägarexamen och kurser i styckning till exempel. Andjakt och klappjakt på fasan är andra möjligheter.

Redan i år kommer Långtora att sätta ut 3 500 fler fåglar än tidigare. På sikt kan det bli egen fågeluppfödning också.

Jens Lackmann äger sedan en tid också Storsätra Fjällhotell i Grövelsjöområdet i norra Dalarna. Framför sig ser han samverkansmöjligheter mellan Långtora och Storsätra.

- Där kan vi erbjuda ripjakt och andra aktiviteter än här.

Jens och Mariana försöker vara på Långtora någon gång per vecka. Och då handlar det mest om hundträning och avkoppling. Inte så mycket om den stora investering de gjort och ska göra.

- Om fem år, när vi tillfört mer mark, byggt boendet och allt annat vi planerat så är det en investering på cirka 30 miljoner, ler Jens Lackmann.

Text & foto Erik Dalunde


Nya voljärer, ett utvidgat andvatten och snart en hotellbyggnad med 24 rum - det är planerna för Jens Lackmann, Amir Zand och Mariana Lackmann.

Tillbaka till MFK's huvudmenyn